vineri, 2 noiembrie 2012

Versuri colind: "Colindam, Doamne, colind" - Stefan Hrusca

Versuri colind: "Colindam, Doamne, colind" - Stefan Hrusca

Colo sus pa mai in sus,
Colo sus pa mai in sus,
Colindam, Doamne, colind.Este-o dalba manastire,
Este-o dalba
manastire,
Colindam, Doamne, colind.Dar intr-insa cine sta,
Dar intr-insa cine sta,
Colindam, Doamne, colind.Era Maica
Precista,
Era Maica Precista,
Colindam, Doamne, colind.C-un fiut ce tat plangea,
C-un fiut ca tat plangea,
Colindam, Doamne,
colind.Maica-sa din grai graia,
Maica-sa din grai graia,
Colindam, Doamne, colind.Taci, fiule, nu zbiera,
Taci, fiule, nu
zbiera,
Colindam, Doamne, colind.Ca mama tie ti-a da,
Ca mama tie ti-a da,
Colindam, Doamne, colind.Doua mere jucatoare,
Doua
mere jucatoare,
Colindam, Doamne, colind.Rupte de la Sfantu’ Soare,
Rupte de la Sfantu’ Soare,
Colindam, Doamne, colind.Si cheile
Raiului,
Si cheile Raiului,
Colindam, Doamne, colind.Raiul sfant sa-l mostenesti,
Raiul sfant sa-l mostenesti,
Colindam,
Doamne, colind.Si cerul sa-l stapanesti,
Si cerul sa-l stapanesti,
Colindam, Doamne, colind.

joi, 1 noiembrie 2012

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sf Andrei:

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sf Andrei


Crestinii sarbatoresc in ziua de 30 noiembrie  Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei.

In credinta populara si in toate regiunile tarii se intalnesc o sumedenie de traditii, obiceiuri si superstitii corespunzatoare acestei zile. Dintre acestea enumaram cateva.

Se spune ca noaptea de Sfantul Andrei dintre 29 si 30 noiembrie este una dintre noptile cele mai bune pentru a se face vraji si farmece si este numita si Noaptea Strigoilor, in aceasta noapte ies moroii si strigoii.Din acest motiv  pentru a fi feriti de moroi si strigoi se ungeau cu mujdei de usturoi ferestrele si usile caselor.

Despre aceasta zi se spune ca:
- Sfantul Andrei ar fi fost stapanul fiarelor salbatice si ca aceasta in noaptea zilei de 30 noiembrie le elibereaza si le trimite sa manance toate vitele celor care nu tin aceasta sarbatoare.

- Cei care nu tin sarbatoarea de Sf. Andrei se vor imbolnavi de o boala rea.

- Nu este bine sa dai gunoiul afara din casa, sa nu te piepteni, sa nu dai nimic imprumut si sa nu imparti pomana.

- Daca fetele nemaritate isi pun sub perna in noaptea de Sfantul Andrei 41 de boabe de grau si daca viseaza un baiat ca le va fura graul, acel baiat va fi ursitul lor.

- Un alt mod ca fetele sa-si afle ursitul in noaptea de Sfantul Andrei esta acela de a-si prepara o turta subtire din faina de grau, foarte sarata si de a o manca inainte de culcare, fara sa bea apa. Daca in somn, un baiat ii da apa sa bea, acesta ii va fi ursitul.

- Alte fete nemaritate obisnuiau sa semene un catel de usturoi intr-o bucata de aluat. Daca acesta incoltea se spunea ca se va marita in curand.

- Un alt obicei pe care il practica fetele de Sfantul Andrei este acela in care isi vad norocul sau ghinionul. Astfel ele pun 9 cescute pline ochi de apa intr-un vas sub o icoana. A doua zi dimineata se masoara apa cu aceeasi cescuta si daca va mai ramane apa in vas, atunci se spune ca fata va avea noroc, dar in caz contrar, daca cea de a 9-a cescuta nu se va umple perfect atunci nu vor avea noroc

- Daca in noaptea de Sf. Andrei daca va fi luna plina si cer senin, iarna va fi cu usoara, iar daca cerul va fi intunecat si cu luna plina, atunci iarna va fi una grea.

- Daca in noaptea de Sfantul Andrei este luna subtire si daca iti pui o dorinta uitandu-te la ea, se spune ca dorintele puse in aceasta noapte ti se vor indeplini.

- Daca in ziua de Sfantul Andrei se ia o creanga de verde de mar si se pune in apa si se lasa pana la Sfantul Vasile, iar daca aceasta va inflori acesta este un semn ca anul ce vine va fi unul roditor si imbelsugat.

- In zonele muntoase se spune ca fetele sunt imbracate in cojoace si legate la ochi, iar apoi sunt puse sa intre in staului oilor si sa incerce sa prinda una. Daca fata va reusi sa prinda o oaie atunci se spune ca nu se va casatori, dar daca va prinde un berbec, atunci trebuie sa se pregateasca de nunta.

- O alta datina spune ca pentru ca fetele sa-si viseze ursitul acestea trebuie sa mearga cu lumanarea de la Paste la o fantana si sa vorbeasca cu Sfantul Andrei si sa-l roage sa ii arate in vis ursitul.

-  Femeile pun in podul casei randuite 12 cepe, atribuindu-i-se fiecareia cate o luna a anului. Rezultatul se citeste in seara de Craciun, astfel cepelor stricate le corespund lunile ploioase, iar cepelor care au incoltit lunilor bune si roditoare.

- Se mai spune ca daca in noaptea Sfantului Andrei este frig, iarna ce urmeaza o sa fie una grea, iar din contra, daca vremea va fi buna, iarna va fi una extrem de usoara.

- In familiile in care se afla o persoana bolnava se spune ca este bine sa fie adusa o icoana infatisandu-l pe Sfantului Andrei pe cruce. Acest lucru ii va ajuta pe cei din familie sa reziste greutatilor si sa treaca peste ele.

- Nu este indicat a a imprumuta bani sau de a oferi cadouri pentru ca se spune ca acea persoana va fi pagubita.

-  In  seara premergatoarea zilei de Sfantul Andrei, membrii familiilor seamana grau si in seara de Anul Nou „citesc” in acesta. Cel care va avea graul cel mai frumos, mai inalt si mai des va avea un an bogat si norocos, iar cel caruia graul nu i-a crescut frumos va avea un an mai putin bun.

Popular Posts