luni, 31 decembrie 2012

Traditii si Obiceiuri in noaptea de Anul Nou

Traditii si Obiceiuri in noaptea de Anul Nou

Traditii si Obiceiuri in noaptea de Anul Nou

Ajunul Anului Nou este însoţit peste tot de vechi obiceiuri şi superstiţii.

La noi tradiţia spune că e bine să fie mult zgomot în noaptea dintre ani pentru a alunga spiritele rele. Şi tot în 31 decembrie nu e bine să tăiaţi cu foarfeca, să călcaţi sau să spălaţi rufe. În schimb din casă nu trebuie să lipsească vâscul, trebuie să aveţi bani în buzunare, iar paharul de vin trebuie să fie în permanenţă plin.

Românii nu renunţă nici la celelate obiceiuri tradiţionale. Copiii trec cu Sorcova prin fiecare casă, pentru a alunga spiritele malefice, iar Pluguşorul anunţă reînceperea simbolică a lucrului.

Lista superstiţiilor continuă. Niciodată un gospodar nu trebuie să măture în Ajun de Anul Nou, pentru că alungă prosperitatea. Obiceiul spune că până la miezul nopţii trebuie plătite toate datoriile şi mai mult, nu trebuie daţi bani cu împrumut în noaptea de revelion. Tot în seara de 31 decembrie nu se spală rufe şi nu se taie cu foarfeca pentru a nu distruge norocul.

La trecerea dintre ani, este bine ca fiecare să poarte o haină nouă şi ceva roşu, sau o altă culoare veselă care să atragă energiile pozitive. De revelion sunt nelipsite crenguţele de vâsc, care aduc noroc în casă.

La miezul nopţii uşile trebuie deschise pentru ca anul vechi să iasă şi să lase loc celui nou care aduce sănătate, fericire şi mult noroc.

Sărutul de la miezul nopţii marchează nu numai sentimentele care ne leagă de persoanele respective, ci şi modul în care vor evolua relaţiile noastre cu oamenii în cauză în timpul anului care tocmai începe. Cu alte cuvinte, este de dorit ca la cumpăna dintre ani, persoana iubită să fie lângă tine.

Bani în buzunare. Este bine ca noul an să te găsească având ceva bani în buzunar, pentru a nu duce lipsă de ei tot anul. Suma nu contează, e vorba doar de idee, aşa încât câteva monede sunt suficiente.

În măsura în care acest lucru este posibil, încearcă să-ţi achiti toate datoriile până la miezul nopţii. Cel puţin aşa este superstiţia, care în mod evident nu ţine cont de eventualele rate la bancă, iar pe acestea să nu le luăm totuşi în calcul...
O superstiţie derivată din cea anterioară spune să nu dai bani pe 31 decembrie sau pe 1 ianuarie, altfel vei avea probleme financiare şi datorii tot anul.
Se spune că prima persoana care îţi intră în casă după miezul nopţii va influenţa ceea ce ţi se întâmplă în noul an. Pentru o femeie, ideal ar fi să intre un barbat înalt, brunet (se spune că blonzii şi roscaţii sunt aducători de ghinion, iar femeile de asemenea), iar dacă acest oaspete aduce cu sine o crenguţă de vâsc, pâine şi sare, sunt toate şansele ca noul an să fie cel mai bun din viaţa ta de până acum.

Deci, dacă eşti determinată să ţii cont de această superstiţie, nu lăsa nici o femeie să fie prima persoana care intră în locuinţa ta la începutul anului. Şi, ca să fim realişti, şansele ca primul oaspete să corespundă "semnalmentelor" sunt minime, deci poţi discuta cu un amic de-al tău să joace acest rol. Condiţiile fiind, evident, cele menţionate...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts