luni, 31 decembrie 2012

Traditii si Obiceiuri de Anul Nou

Traditii si Obiceiuri de Anul Nou

Traditii si Obiceiuri de Anul Nou

Peste tot in lume, ajunul Anului Nou este insotit de tot felul de obiceiuri si superstitii care trebuie respectate cu strictete pentru a pasi cu bine in anul care urmeaza si a nu fi urmarit de ghinion si nenoroc.

In ajunul Anului Nou, incepand chiar de dimineata, se merge cu Plugusorul si jocurile cu masti - capra, ursul, calutul - obicei legat de speranta fertilitatii, versurile facand referire la practicile agricole si urari de recolte bogate pentru anul care sta sa vina.

In ajun de Anul Nou, locuinta nu se matura, ca sa nu-ti arunci belsugul. De asemenea, nu se da nimic afara din casa, nici macar gunoiul, pentru ca risti sa-ti ramana casa goala tot anul. Daca nu ai dus gunoiul in seara de dinainte de ajun, atunci amana-l pentru 2 ianuarie, ca nici pe 1 ianuarie nu se da nimic din casa.

E bine ca pana in ajun de An Nou sa-ti platesti toate datoriile, ca sa nu fii nevoit sa dai bani tot anul. Tot in aceasta zi, nu se dau bani cu imprumut, ca sa nu fii sarac tot anul.

Sa nu speli rufe in Ajun de Anul Nou. Unii oameni, foarte superstitiosi, spun ca nu e bine sa speli rufe pana la Boboteaza, cand se sfintesc apele. Nu folosi foarfeca si nu taia nimic in aceasta zi, deoarece se spune ca-ti tai norocul.

Ca sa ai liniste in suflet, dar si in casa, in aceasta zi nu plange si nu te certa. Gurile rele spun ca tot anul vei avea parte de lacrimi si de cearta, daca te abati de la aceste reguli.

Toata lumea isi doreste bani, prea putini se gandesc la sanatate... mai mult

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts