marți, 11 decembrie 2012

Obiceiuri de Craciun

Obiceiuri de Craciun

Obiceiuri de Craciun

Obicei de Craciun: Colindatul


Este un vechi obicei de Craciun la romani. In ajunul Craciunului, fete si baieti pornesc pe ulitele satului, cantand o varietate de coline, legate de nasterea Domnului.

Obiceiul de Craciun: Bradul de Craciun


Cand ne gandim la Craciun ne vine in minte imediat si la bradul de Craciun, existand o stransa legatura intre ele. Istoria acestui obicei de Craciun este datata de pe vremea egiptenilor, care isi decorau casa cu frunze de palmier. Apoi, acest obicei a fost preluat de romani care-si impodobeau casa cu crengi de brad. La inceput, brazii erau impodobiti doar cu fructe si dulciuri. La noi in tara bradul a inceput sa fie impodobit din sec. XIX si continua pana in zilele noastre, fiecare straduindu-se sa aiba un brad cat mai mare si cat mai frumos ornamentat.

Obiceiul de Craciun in Moldova


Una din cele mai vechi traditii de craciun, pastrarea luminii, mai este pastrata de foarte putini moldoveni. Sarbatoarea Nasterii Domnului, Craciunul se leaga de solstitiul de iarna, aceasta fiind ziua cea mai scurta din an. Pentru a "prelungi" si a pastra cat mai mult lumina zilei, oamenii faceau rug din dun busteni pentru a lumina. In zilele noastre, acest obicei a fost redus la imaginea painii, care simbolizeaza bunastarea.

Traditia de Craciun Craciunelul


Conform traditiei, in ajun de Craciun, gospdodinele din Moldova coc bucati de aluat, care sunt sub forma cifrei opt, neterminata, numit Craciunei, pe care ii agata langa icoane, pe perete. Craciunelul este luat de pe perete atunci cand are loc echinoctiul de primavara, la 23 martie, atunci cand gospodarul iese la arat. Dupa ce intoarce prima brazda, barbatul rupe Craciunelul in 3 bucati: o bucata  o pune sub brazda, o alta o da animalului din curte iar cea de-a treia o manaca el.

Traditia de Craciun Cei 12 apostoli


Un obicei important respectat de gospodinele din sudul Moldovei este preparea a 12 feluri de mancare, in onoarea celor 12 apostoli. In seara de Craciun se aseaza pe masa toate cele 12 feluri de mancare, care amintesc de Cina cea de Taina. A doua zi, duminica, dupa ce vin de la biserica, odata cu terminarea postului Craciunului, oamenii manana si carne. In ajun de Craciun femeile mai coc si un colacel, sub forma de coroana, care simbolizeaza coroana lui Iisus. Acest colacel este pastrat pana in primavara, cand va fi dat animalelor care muncesc la munca campului, pentru a le da sanatate si putere.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts