luni, 5 noiembrie 2012

Traditii si obiceiuri de Mos Nicolae

Traditii si obiceiuri de Mos Nicolae

Traditii si obiceiuri de Mos Nicolae

Mos Nicolae

În noaptea de 5 spre 6 decembrie se spune în tradiţia populară că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care dorm şi sunt cuminţi. Acestora le lasă în ghete dulciuri şi alte cadouri. În schimb, pe copiii neascultători îi pedepseşte lasându-le în ghetuţe câte o nuieluşă.

Mos Nicolae este o personificare la varsta senectutii, a timpului imbatranit care a preluat din Calendarul crestin numele si data de celebrare ale Sfantului Nicolae (6 decembrie), personaj real (episcop din Myra, mort probabil in anul 342), aparator al dreptei credinte in Iisus.

 In traditiile romanesti Mos Nicolae are atributii straine de statutul sau ierarhic: apare pe un cal alb, aluzie la prima zapada care cade la inceputul iernii, pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura, este iscoada lui Dumnezeu pe langa Drac, ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat, este stapanul apelor si salveaza de la inec corabierii, apara soldatii pe timp de razboi, motiv pentru care este invocat in timpul luptelor.

In noptile marilor sarbatori, cand se deschide cerul pentru o clipa, oamenii pot sa-l vada stand la Masa Imparateasca in dreapta lui Dumnezeu. Mos Nicolae imparte astazi, asemanator lui Mos Craciun, daruri celor mici.

 Mai veche este insa traditia pedepsirii copiilor neascultatori cu nuielusa lasata in incaltarile lor in noaptea de 5/6 decembrie. Ca sfant, Mos Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decat cu recompensele.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts