vineri, 23 decembrie 2011

Superstitii si obiceiuri de Craciun

Superstitii si obiceiuri de Craciun

Pe la sate mai dăinuie credința că, în noaptea de Craciun, animalele vorbesc. Sătenii se tem ca nu cumva să le audă, pentru că acesta e semn rău.
Sărbători de iarnă

De asemenea, se spune că nu este bine ca femeile să coasă, să țeasă sau să spele vase, pentru că le paște nenorocirea. Cine moare de Crăciun este considerat norocos, deoarece se spune că i se vor ierta păcatele.

În Botoșani nu se dă nimic din casă în ziua de Ajun. Nici gunoiul nu se dă afară și nu se împrumută nimic.În Oltenia, fetele pun un cățel de usturoi sub pernă, pentru a-și visa ursitul. De asemenea, se pun boabe de porumb pe plita sobei: dacă sar și se depărtează, fata se va despărți de iubitul ei.

In Bucovina, în noaptea de Crăciun, sunt așteptate sufletele celor morți, care se spune că vin la casele unde au trăit pentru a se ospăta, așa că li se pregătește, de seara, un colac și un vas cu apă.

În Suceava și Moldova, bucatele de Crăciun se mănâncă după ce vine preotul, sfințește și gustă din mâncare. Se spune că atunci când vine, trebuie să se așeze, neapărat, ca să stea pețitorii, norocul și cloștile!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts