luni, 28 noiembrie 2011

Cum impodobim bradul de Craciun

Bradul de Craciun, sau pomul de Craciun este una din cele mai populare traditii asociate cu celebrarea Craciunului. In fiecare an, pe 24 decembrie, adica in seara de Ajun a Craciunului se impodobeste bradul. Un inger sau o stea este de obicei infipta in varful bradului, simbolizand ospitalitatea pentru ingeri, sau steaua de la Betleem aparuta la nasterea lui Iisus.

Impodobirea pomului de Craciun este un obicei, venit din Europa, cel mai probabil de la popoarele germanice sau chiar ariene. Incetul cu incetul, acesta a intrat in traditia crestina. Acum multi ani in urma, pomul de Craciun era impodobit cu mere, prajituri si dulciuri, dar, odata cu trecerea anilor, traditiile si obiceiurile s-au schimbat, iar oamenii odata cu ele.

De Craciun toti copiii asteapta cu nerabdare venirea Mosului. In ajunul sarbatorii Mosul vine si lasa cadouri pentru fiecare, sub bradul frumos impodobit.
Sarbatoarea Craciunului a reprezentat dintotdeauna un prilej de bucurie pentru crestini, si mai ales pentru copii, care asteapta cu nerabdare, an de an, zilele in care merg sa colinde, impodobesc bradul, se duc la biserica , se bucura de Nasterea Domnului, la o masa imbelsugata de familie, in mijlocul celor dragi.

Impodobitul bradului in Romania este un obicei relativ recent. In prezent este cel mai indragit obicei de Craciun, datorita simbolurilor care i se asociaza: iubire (pentru ca este impodobit de intreaga familie), bucurie si fericire (pentru ca sub el sunt puse cadourile), magie (se spune ca Mos Craciun nu vine in casele unde nu e brad), viata, trainicie si sanatate (pentru ca este mereu verde, chiar si cand afara e zapada).
Practic, bradul a devenit centrul sarbatorilor!

Cum impodobim bradul de Craciun:

1. In primul rand trebuie sa asezam bradul intr-un loc destul de aerisit, ferit de o sursa de caldura. Daca este nevoie putem face chiar cateva modificari in camera respectiva mutand mobilierul. Important este ca pomul de Craciun sa nu fie inghesuit intr-un colt.
2. Pentru a fi cu adevarat spectaculos trebuie sa il impodobim echilibrat, pornind de la varf cu ornamentele cele mai mici, continuand spre baza acestuia cu decoratiuni din ce in ce mai mari, trecerea facandu-se armonios. In varful acestuia amplasati cea mai frumoasa stea pe care o aveti.
3. In cazul in care doriti un brad elegant, este indicat sa optati pentru o singura culoare sau cel mult doua culori. In nici un caz nu trebuie sa amplasati dulciuri si cadouri pe ramurile acestuia. Locul celor mentionate mai sus este sub brad! Ghirlandele trebuie puse in forma de spirala care incepe din varf si se termina la baza.
4. Un brad vesel si tineresc inseamna culoare, stralucire si luminite. Acest tip permite numeroase modele si dimensiuni pentru globuri. In cazul in care nu ati stiut pana acuma, la moda sunt si decoratiunile sub forma de inimioare, fluturasi, flori, fundite, turturi, margele etc. Puteti pleca deci la cumparaturi!
5. Nu uitati totusi: bradul trebuie sa participe la unitatea incaperii in care este amplasat. Adica, culoare predominanta din pomul de Craciun trebuie sa predomine si incaperea respectiva. Daca pozitionati bradul in living si tineti neaparat sa il impodobiti intr-o nuanta predominanta de rosu (un exemplu) iar aceasta nu se regaseste in incinta, salvati situatia invelind canapeaua si fotoliile intr-o covertura eleganta de culoare rosie.
6. Cum alegem globurile? Daca esti hotarat de culoarea care vrei sa predomine in brad alege totul in functie de aceasta. Cel putin jumatate din globuri trebuie sa imbrace nuanta in cauza. Atentie maxima: globurile nu trebuie sa fie si acelasi model. Din contra ele pot varia ca forme si dimensiuni, important este sa pastrati culoarea pe care o doriti. Restul accesoriilor... optati pentru ce vi se pare mai frumos si mai potrivit.
7. Alegeti un brad cu o inaltime de cel putin 30 de centimetri mai mica fata de cea a camerei. Respectand aceasta dimensiune va veti bucura de o imagine de sarbatoare aerisita.
8. Atunci cand alegeti bradul este important ca acesta sa fie verde, cu foarte putine (sau chiar deloc) ace ingalbenite si nu trebuie sa se scuture.
9. Pentru a va bucura de un brad sanatos si viu pe toata perioada sarbatorilor nu uitati sa amplasati in camera respectiva un vas cu apa necesar pentru mentinerea umiditatii si prospetimii din incinta respectiva. Aerisiti camera si pulverizati stropi de apa pe coroana acestuia in fiecare zi.
Foarte important este ca la impodobirea bradului sa participe intreaga familie. Impreuna puteti da viata si magie Sarbatorii de Craciun!
Craciun Fericit alaturi de cei dragi!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts